Népi csontkovácsolás


A népi csontkovácsolás komplex, egész testen végzett kezelés, melynek tudományos alapjait a hagyományos kínai és a magyar népi gyógyászat tapasztalatai adják. A hagyományos értelemben vett csontkovács az ízületekre és a csontokra ható mozdulatokkal eléri, hogy a helyére kerüljön egy-egy kimozdult csont.

A modern népi csontkovács kezelés ennél átfogóbb gyógyító kezelés. A
csontkovács kifejezés azt jelenti, hogy „kézzel kezelni”. Holisztikus kezelési
módszerként alapították meg 1895-ben. A holisztikus gyógyászat lényege, hogy nemcsak a fájdalmas tesztrészt kezelik, nemcsak a tüneteket orvosolják, hanem az egész test egészségére, emellett pedig a test és a lélek harmóniájára is figyelnek. Vagyis nemcsak a fájdalmas fizikai tünetek megszüntetése a cél, hanem feltárja, kezeli és rendezi azokat az okokat is, amelyek kiváltották és fenntartják a fájdalmas tüneteket. A tünetek kezelése helyett a kiváltó okot szünteti meg.

A népi csontkovácsolás célja a mozgásszervi rendszer korrekciója. Különösen a gerinc, az ízületek és az idegek működési zavarai által okozott panaszok és a panaszok megszüntetése. Ha az ízületek elvesztik megszokott mozgás tartományukat, akkor a népi csontkovács ezeket helyreállítani célzott impulzusok révén.

A kezelés során átmozgatásra kerül az egész test. A népi csontkovács fellazítja a merev izmokat. A gerincoszlop, a csípőízület, a térd, a váll, a könyök, valamint a kisízületek átmozgatása, mobilizálása által felszabadulnak az ízületi blokkok, mely által legtöbbször megszűnnek az ízületek valamint a gerincoszlop területén fellépő fájdalmak is. A népi csontkovácsolás hatására csontjai és ízületei az élettanilag megfelelő, helyes pozícióba kerülnek.

A népi csontkovácsolás során fellazítjuk a kimozdult, blokkolt ízületek körüli fájdalmas, merev izmokat, majd egy szakszerű mozdulattal oldjuk az ízületi blokkokat. Az ekkor hallható „roppanás” nem más, mint az a kísérő hang, amely az ízületi folyadék hirtelen nyomáskiegyenlítődésekor keletkezik. Ez talán ijesztőnek hat, de nem ártalmas. Az így kezelt ízület azonnal felszabadul, és a mozgása könnyebb, szabadabb lesz.