Gyógyító köpölyözés


A köpölyözés egy ősrégi terápiás módszer, az ókori Mezopotámiából származó emblémák szerint már időszámításunk előtt 3000 évvel ismert eljárás volt. Kínában nagy hagyományi vannak ennek az eljárásnak, a hagyományos kínai gyógyászat egyik terápiás eszköze, de az ősi magyar gyógyítók is előszeretettel alkalmazták.

A köpölyözés során vákuumot hozunk létre a bőrre felhelyezett köpölyben. A vákuum szívóhatása vérbőséget okoz az adott területen, ez javítja a vérellátást és beindítja a méreganyagok tisztulását. Ezek a folyamatok pozitív változásokat eredményeznek a reflexzónákhoz tartozó szervekben is, javítva annak vérkeringését és anyagcseréjét. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön. Hatására a kezelt területen vérbőség alakul ki, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és ezzel több oxigén áramlik, fokozódik a méregtelenítés. A kötőszövetből az ott felhalmozódott salakanyagok felhalmozódnak és a vese irányába távoznak.

A köpölyözés modern neve dermatovákuum reflexológia. Ezalatt a kifejezés alatt a bőr megfelelő területeinek vákuummal történő ingerlése során belszervekre ható reflexes folyamatot értünk. A gyógymód előnyei: egyszerű, széles körben alkalmazható, hatása gyors és tartós, nincs mellékhatása, növeli a szervezet ellenálló képességét.

A köpölyözés hatására lilás foltok jelennek meg a bőrön, amely a hajszálerek áteresztéséből adódik, 3-5 nap alatt múlnak el. Véralvadási zavarban szenvedők illetve véralvadásgátlót szedők, ájulásra hajlamosak, epilepsziások, súlyos szívbetegek részére a kezelés nem javasolt.

Köpölyözés javasolt:

  • váll és felső háti fájdalom,
  • lumbágó
  • izületi fájdalmak,
  • hörghurut, köhögés,
  • gyomor, bélpanaszok,
  • narancsbőr.